Loopsheid bij de hond

De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat het geslachtsdeel meer is opgezwollen dan normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest. Tijdens deze periode kan de teef gedekt worden.

De eerste loopsheid treedt op tussen de 6 tot 18 maanden leeftijd. Hoe groter de hond, hoe later de eerste loopsheid begint. Indien in huis meerdere teven aanwezig zijn, wordt een jong teefje meestal pas de eerste keer loops als zij circa 14 maanden is.

Onderstaande verschijnselen zijn kenmerken van de loopsheid: 

– de vulva zwelt op.
– de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef (wat deze niet leuk vindt).
– na enkele dagen begint de teef te vloeien (= eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus). Deze uitvloeiing is in het begin bloederig en gaat later over in een bruin waterige uitvloeiing.
– tussen de 9e en 12e dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar, de oestrus:dat is de periode waarin ze drachtig kan worden. In deze periode worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar een reu.
– na de vruchtbare periode gaat de uitvloeiing stoppen, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: de metoestrus is begonnen.
– 3 weken na het begin van de loopsheid stopt de loopsheid, de metoestrus is beëindigd. Tijdens de loopsheid zwelt de baarmoeder (uterus) op, ook de bloedvaten van de baarmoeder zwellen op. Pas 8 tot 10 weken na het einde van de loopsheid is de baarmoeder weer tot rust gekomen. Soms treedt er dan nog wat taaie melkachtige uitvloeiing uit de baarmoedermond op gedurende 1 tot 2 dagen.

Wanneer wordt een teef loops?

Een teef wordt voor de eerste keer loops tussen de 6 tot 18 maanden leeftijd. Wanneer ze voor het eerst loops wordt hangt van veel factoren af, onder andere:

– de grootte van de hond. Hoe groter een hond wordt, hoe later ze loops wordt.
– erfelijkheid. De fokker kan vaak goed vertellen wanneer uw teef voor het eerst loops wordt.
– als er een loopse teef bij u in huis of in de buurt is, kan dat uw teef stimuleren om loops te worden.

De eerste loopsheid kan normaal verlopen maar kan ook kort duren of juist erg lang. Het vloeien kan praktisch afwezig zijn of juist heel erg heftig. Honden worden om de 5 tot 8 maanden loops, dit kan steeds bijvoorbeeld om de 6 maanden zijn, maar kan ook voortdurend veranderen.

Ongewenste dekking.

Het kan gebeuren dat uw hond ondanks alle voorzorgen toch gedekt wordt. Teven zijn erg vindingrijk om te ontsnappen of er kan een reu bij u over de schutting klimmen. Ook al hebben de honden niet “vastgezeten”, er is een behoorlijke kans dat uw hond gedekt is en dus ook bevrucht. Of uw hond gedekt is, is nooit met 100% zekerheid vast te stellen. Om te voorkomen dat uw hond drachtig wordt bestaat er de zogenaamde “morning after prik”. Deze prik dient op de derde en vijfde dag na de dekking gegeven te worden.

Loopsheid voorkomen.

Loopsheid is op zich iets heel natuurlijks. Indien de loopsheid voor de hond en u als baasje geen probleem is hoeft u natuurlijk niets te ondernemen. Indien u wilt dat uw hond niet meer loops wordt dient u wel in actie te komen.

De mogelijkheden zijn de volgende:

De prikpil.

Door middel van een injectie krijgt uw hond elke 5 maanden een hormoon toegediend.

Het voordeel van de prikpil is dat er geen operatie aan te pas komt. Tevens is er minder risico op incontinentie, wat bij een operatie op latere leeftijd kan voorkomen.

Nadelen van de prikpil zijn o.a.:

– Vachtverkleuring of een kale plek op de injectieplaats.
– Schijnzwangerschap treedt soms toch nog op.
– De kans op baarmoederontstekingen neemt na langdurig gebruik aanzienlijk toe.
– De kans op borstkanker (melkkliertumoren) neemt aanzienlijk toe.
– De prikpil is op den duur veel duurder dan een sterilisatie.

Sterilisatie.

Strikt medisch gezien is steriliseren het onvruchtbaar maken: het onderbinden van de eileider. Door middel van een operatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Deze operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. Door de moderne gasverdoving en goede narcose bewaking is het risico erg klein. Bovendien bieden een aantal klinieken de mogelijkheid tot een kijkoperatie.

Voordelen van sterilisatie zijn de volgende:

– de teef wordt niet meer loops of schijnzwanger.
– doordat de eierstokken zijn verwijderd kunnen deze organen zowel direct als indirect geen problemen meer opleveren, zoals baarmoederontsteking en eierstokkanker.
– minder kans op melkkliertumoren (borstkanker). Hoe jonger een teef gesteriliseerd wordt, hoe minder kans op melkkliertumoren.
– sterk verminderde kans op suikerziekte.
– sterilisatie is eenmalig.
– sterilisatie is bij levenslange loopsheid-preventie de goedkoopste methode.

Nadelen van sterilisatie zijn de volgende:

– elke operatie heeft een risico.
– de teef kan gemakkelijker dik worden, dit is soms niet te voorkomen.
– kleine kans op urine-incontinentie, met name als de teef oud wordt. Dit is meestal met medicijnen goed te verhelpen.
– de vacht kan soms veranderen, met name bij Ierse Setters en Heidewachtels is de kans groot.

Het beste is het om de teef te laten steriliseren voor (!!) de eerste loopsheid. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat bij teven die voor de eerste loopsheid al gesteriliseerd worden, de kans op het ontstaan van borstkanker op latere leeftijd met een factor 100-1000 doet afnemen. Na de eerste loopsheid steriliseren verminderd de kans op borstkanker nog met een factor 4 tot 5. Heeft de hond al een aantal loopsheden doorgemaakt dan heeft sterilisatie nog nauwelijks een preventieve werking op het ontstaan van melkkliertumoren (borstkanker).
Het advies luidt om teefjes te laten steriliseren zodra de 5 tot 6 maanden zijn. Bij jonge dieren is de ingreep eenvoudiger en ze herstellen vaak veel sneller
Uiteraard is het belangrijk dat u altijd overlegt met uw dierenarts hoe te handelen in deze.

De pil in tabletvorm.

Deze methode heeft als voordeel dat op elk gewenst moment gestopt en begonnen kan worden. Met name om de loopsheid uit te stellen, bijvoorbeeld tot na een vakantie, is het geven van ‘de pil’ een prima methode.

Het voordeel van de pil in tabletvorm is dat, indien men op tijd begonnen is, er maar een kleine dosis hormonen noodzakelijk is.
Tevens hoef je niet met de hond naar een dierenarts en werkt de pil snel en kort.

Nadelen verbonden aan de pil in tabletvorm zijn de kans op het vergeten toe te dienen en bij langdurig gebruik is ook bij deze pil een verhoogde kans op borstkanker en melkklierontstekingen.

Bron: www.hondenplaza.nl
Artikel is een bijdrage van Huisdierenkliniek Hornstra.

Winkelwagen