De komende feestdagen: pas goed op uw hond!

De feestmaand december staat weer voor de deur, uiteraard de tijd om het extra gezellig met elkaar te maken maar pas wel goed op uw huisdier, er liggen namelijk onbedoeld vele risico’s op de loer welke de gezondheid van uw huisdier allesbehalve ten goede komen.

CHOCOLADE

Gedurende de feestdagen is er volop chocolade snoepgoed aanwezig. Honden die graag stelen of gewoon nieuwsgierig zijn zullen alvast snel een letter voor het baasje uitpakken of de schaal met de leuke chocolaatjes voorproeven. Chocolade is echter erg giftig voor honden. In de praktijk blijken de momenten waarop cadeautjes worden uitgepakt, bezoek wordt verwelkomd of uitgezwaaid, de ideale momenten te zijn waarop het mis kan gaan.

KERSTBOOM EN KERSTSTUKJES

Kerstboomversieringen zoals lange glimmende sliertjes waren vroeger van lood of een ander metaal en tegenwoordig van plastic. Deze sliertjes vormen een uitdaging voor uw huisdier en oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit, omdat ze bij ieder zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten veroorzaken ze echter darmverstoppingen, die dodelijk kunnen zijn bij niet tijdig chirurgisch ingrijpen. 
Ook wordt menig huis opgesierd met een kerstboom en/of kerststukjes. Indien u een kerstboom in een bak met water plaatst, moet u er goed aan denken dat het water door erin opgeloste stoffen giftig wordt voor de dieren die ervan drinken. 
In kerststukjes wordt vaak een kerstroos verwerkt. Deze is ook giftig voor uw huisdier.

KURKEN EN ROLLADE-NETJES

Kurken vormen enorm leuk speelgoed voor honden. Eenmaal doorgeslikt zullen ze de darm afsluiten en alleen chirurgisch ingrijpen kan dan nog redding brengen.
Ook rolladenetjes kunnen een probleem vormen. Deze ruiken heerlijk, kauwen lekker weg, maar in de darmen verstoppen ze de doorgang, zodat ook hier weer chirurgie een oplossing moet brengen.

BOTJES EN COCKTAILPRIKKERS.

Tijdens de feestdagen wordt er traditioneel veel wild en gevogelte gegeten. De hierbij vrijkomende botjes verdwijnen soms in de hondenmagen. Deze botjes zijn echter scherp en kunnen ernstige darmverwondingen veroorzaken. Een dringend advies daarom: geef uw hond geen overgebleven botjes.
Voor cocktailprikkers geldt eigenlijk hetzelfde als voor de botjes; een stukje kaas of worst met een prikker kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid van uw huisdier.

VUURWERK.

Heeft uw huisdier de feestelijkheden rond de kerstdagen met goed gevolg doorgebracht, ligt het volgende gevaar al weer op de loer.

Vroegtijdig ontsteken van veel vuurwerk geeft te kennen dat de jaarwisseling met allerlei heftige knal- en lichteffecten weer naderende is. Voor de mens kan vuurwerk heel veel plezier geven, maar voor de huisdieren zijn de dagen rond, tijdens en na de jaarwisseling een doffe ellende.
Vele honden hebben zo last van het vuurwerk dat zij helemaal uit hun bol kunnen gaan. Het is daarom verstandig om in deze periode buurten waar veel geknald wordt zoveel als mogelijk te mijden.
Mocht u zelf ook bang zijn voor de onverwachte knallen van het vuurwerk, laat dit dan niet merken aan uw huisdier, maar loop heel stoer door alsof er niets aan de hand is.
Indien uw hond schrikt van een luide knal, spreek hem dan vrolijk toe, speel met hem, maan hem tot doorlopen.

Daar een aantal honden in grote angst verkerend weg kan lopen dient u ervoor te zorgen dat uw hond gechipt is. Hierdoor bent u te traceren als zijnde de eigenaar.

Laat uw hond op de oudejaarsavond alleen aangelijnd uit en bijvoorkeur halverwege de avond, zodat u niet meteen na het geknal van het vuurwerk naar buiten moet met de hond.

Tot slot nog een paar adviezen:

  • Wanneer de hond plotseling bang wordt voor vuurwerk kan er sprake zijn van een fysieke oorzaak. Zo kan een hond die lijdt aan een oorkwaal voor bepaalde geluiden gevoelig zijn of worden. Een hond die slecht ziet kan schrikachtig of onzeker worden.
  • Wanneer u weet dat de hond panisch zal reageren op het vuurwerk, neem dan contact op met uw dierenarts voor kalmerende tabletjes.
  • Houdt de hond aangelijnd, ook al is deze niet echt bang voor knallen. In paniek zou zij weg kunnen rennen, hoe goed hij ook luistert.
  • Wordt de hond bang voor het vuurwerk, leid hem dan af of steun de hond door hem/haar bij je te nemen.
  • Wanneer de jaarwisseling daar is en u gaat even naar buiten om het vuurwerk te aanschouwen, laat iemand (indien mogelijk) bij de hond blijven en laat uw hond in ieder geval binnen en zorg dat deze niet kan ontsnappen.
  • Laat uw hond zeker niet alleen op oudejaarsdag.

Ondanks alle bovenstaande waarschuwingen voor het gevaar wat op de loer logt voor de gezondheid van uw huisdier hopen wij van ganser harte dat u, samen met uw huisdier, leuke feestdagen zult hebben en een ieder ongeschonden uit de strijd zal komen.

Bron: Internet

Winkelwagen